Friday, November 18, 2016

Fredrik Ljungkvist & Mattias Risberg - And Now the Queen, A Tribute To Carla Bley (LILALO RECORDS 2016)
”And Now the Queen” – a tribute to Carla Bley

with Fredrik Ljungkvist saxophones & clarinet 
and 
Mattias Risberg piano, mellotron, arp pro soloist & moog taurus 

More info in english coming soon…


Carla Bley är en av jazzens giganter, i maj 2016 fyllde hon 80 år och på detta album hyllar två av Sveriges mest namnkunniga musiker inom jazz och improvisationsfältet denna banbrytande kompositör.

Med musikantiskt driv och halsbrytande instrumentering i det lilla duoformatet skapar musikerna nya dimensioner för Carla Bleys kompositioner. Såväl hennes lyriska ådra som den mer fritonala och polyrytmiska får blomma ut i deras intima versioner.

Detta är den första utgivningen på kompositören och sångerskan Lina Nybergs eget bolag Lilalo records. Lina har tidigare producerat 17 CDs i eget namn och debuterar här som skivproducent.

Hon medverkar också som gästsolist på ett av spåren på skivan som hon satt svensk text på ”Vila” AKA Jesus Maria.

Fredrik Ljungkvist har medverkat på nästan 100 jazzskivor och har tilldelats ett flertal priser och stipendier, och var nominerad till DN Kulturpris 2010. År 2004 fick han Sveriges radios pris Jazzkatten som årets jazzmusiker. År 2011 tilldelades han Kungliga Akademiens stora Jazzpris. Han mottog priset med följande motivation: ”Saxofonisten, bandledaren och kompositören Fredrik Ljungkvist är en intensivt lysande centralgestalt inom den svenska improvisationsmusiken och han tilldelas Kungl. Musikaliska akademien jazzpris 2011 för ett djupt fängslande musikerskap präglat av stor värme och medryckande vitalitet” 

Mattias Risberg är väl etablerad som jazz/improvisationspianist bland annat med det egna bandet Ritualia och har de senaste åren i sitt samarbete med klarinettvirtuosen Francois Houlé också gjort sej ett namn i Kanada. Mattias arbetar också som kompositör, här några stycken i urval: Vinden som samtal 2015 Svit för kör och jazzkvintett, Bells & Pipes 2014 Svit för piano, kyrkorgel och liveelektronik, Skuggor av glas 1996 för Sthlms blåsarsymfoniker, m.m. Mattias och Fredrik träffades och spelade ihop första gången för 25 år sedan, när de båda gick på musikhögskolan i Stockholm. Sedan dess har de bägge hunnit spela ihop i flera olika sammanhang, främst i varandras band ”Ritualia” och ”Yun Kan 10”.


FÖRSTA RECENSIONERNA PÅ ”AND NOW THE QUEEN”!

Dagens Nyheter: ”Ljungkvist och Risberg går relativt varligt fram men utnyttjar samtidigt friheten som kommer med duoformatet – för att inte tala om Ljungkvists på en gång respektfulla och vildsinta soloversion av ”Donkey”. Framför allt lyckas de omsätta Bleys lekfullhet med traditionen och själva hantverket. En medveten och sensitiv dialog mellan musiker och musiken som är ett av Bleys främsta signum och som på intet sätt går förlorad här.”

Gefle Dagblad: ”Pianisten Mattias Risberg och saxofonisten/klarinettisten Fredrik Ljungkvist har valt ut elva låtar som de tolkar med stort gehör för såväl det lekfullt friska som det musikaliskt intrikata.”

Tidningen Lira: ”Så genomtänkt och genialiskt att låta duon Fredrik Ljungkvist, saxofoner och klarinett, och klaviaturspelaren Mattias Risberg närma sig några av Bleys emblematiska låtar. Ljungkvist har ett alldeles eget sätt att blåsa liv och svärta i de allra mest förborgade nu, och samtidigt: få kan som han bryta upp det alldeles outsägligt vackra, bräckligt sköra utsnitt i tiden som han ögonblicket innan ställt inför oss. Hos Risberg har Ljungkvist en kongenial följeslagare som heller inte räds att ta kommando med sin preparerade flygel, mellotron och moog taurus. Skivan kommer med all sannolikhet att höra till dem vi summerar året med…”


Dig Jazz: ”Albumet And Now the Queen är utan tvekan en stark kandidat till årets bästa svenska jazzalbum.”

01 And Now the Queen I 4:14
02 And Now the Queen II 4:20
03 Calls 3:16
04 Ida Lupino 5:03
05 Donkey I 2:17
06 Donkey II 4:19
07 Sing Me Softly of the Blues 3:41
08 Ictus 3:01
09 Lawns 3:59
10 Syndrome 4:49
11 Vila (Jesus Maria) 3:07

Fredrik Ljungkvist (sopr.s, as, ts, cl)
Mattias Risberg (p, mellotron)
Lina Nyberg (v)