Tuesday, May 31, 2016

Thomas Fonnesbæk - Where We Belong (2015)


Thomas Fonnesbæk, dansk kontrabasist vi hört ingående i Lars Jansson trio. Och det är exakt denna trio som Fonnesbæk denna gång står som ledare för. Och det för andra gången. En skiva betitlad Sound of my Colors kom för två år sedan. Where We Belong har jag lyssnat till samma vecka som jag även kunnat höra trion under Lars Janssons ledarskap när de genomför sin turné i Sverige.

Det är en stark trio vare sig den heter Thomas Fonnesbæk eller Lars Jansson Trio.Här är det Fonnesbæk kompositioner som spelas plus några titlar av andra kompositörer. Som välkända Beautiful Love och Just in Time, från Victor Young respektive Jules Stynes penna samt Carl Nielsens allvarligt vackra lätt vemodiga Solen er så rød, mor. En touch av nationalism involverad i jazzmusiken precis så som hans läromästare Niels Henning Ørsted Pedersen också gjorde i några av sina skivor.


Sju verk från Thomas Fonnesbæk´s penna bjuds, plus två där hela trion, pianist Lars Jansson, Paul Svanberg trummor och basist Thomas Fonnesbæk anges som kompositörer. Musik tillkommen i stunden betitlade No Gluten Please och The Swedish Way, med sökande lågmält spel likaväl som med hett engagemang i ett parti i den senare. Som en dialog mellan instrumenten. Det som tilltalar som allra mest här är ändå Fonnesbæk´s egna verk som inleder lyssnandet. Med spröda stråkbas toner av Fonnesbæk helt ensam i Norrland, som byggs på i allvarligt vackert samspel med trion. I högtidligt allvarliga The Accounter, kan man spåra folkmusikens påbrå. Do It, sprudlande funkrytmik och lyriska titelmelodin Where We Belong samt First Impressions Last, med flera är kreativ nutidsjazz som engagerar.

Det är helt enkelt variationsrik triojazz när det är som bäst. I tätt intensivt samspel parat med känsla för melodisk skönhet som trion väver samman till en fungerande enhet sedan många års samarbete. Lägg därtill synnerligen skickligt och lyriskt/melodiskt solospel med sting från alla tre. Och det är en trio som vi kunnat glädjas åt i tidigare skivor likaväl som liveframträdanden. Och det spelar ingen roll vem av triomedlemmarna som står som ledare. Thord Ehnberg



Norrland
Cooking
The Accounter
First Impressions
No Gluten, Please
Do It!
I Am Who I Am
Where We Belong
Beautiful Love
The Swedish Way
Solen Er Så Röd Mor
Just In Time

Thomas Fonnesbæk, bass
Lars Jansson, piano
Paul Svanberg, drums

BUY THIS ALBUM